Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

Diskusné fórum

• Jacomo
    Admin
    príspevkov: 48
    Členom od: pred: 16 rok.

Pěkně prosím, mohl by mi někdo medicínsky více vzdělaný pomoct s překladem tohoto textu?
    He's showing signs of a decreased lymphocyte responsivity to mitogens and decreased lymphocyte cytotoxicity.

Můj návrh:
    Vykazuje známky snížení lymfocytů citlivých na mitogeny a snížení cytotoxicity lymfocytů.
    Beta navrhuje:
    Vykazuje známky snížené reakce lymfocytů na mitogeny...

Jsme v obraze, nebo je to celé úplně jinak?
    Díky předem za pomoc.
  • Patolozka
    Level 1
    príspevkov: 27
    Členom od: pred: 14 rok.

řekla bych...
    Vykazuje sníženou vnímavost lymfocytů na mitogeny a sníženou cytotoxicytu lymfocytů.
    To je leukémie? Nebo nějaká jiná taková choroba?
  • Jacomo
    Admin
    príspevkov: 48
    Členom od: pred: 16 rok.

Ne, ne, nic tak závažného. Jenom popis reakce těla na abnormální stres, dlouhodobé hladovění, nevyspání atd. (říká to Madam Pomfreyová o Harrym ve Family Night). Proto mě tak překvapily ty odborné pojmy.

Díky moc. Myslím, že takhle to projde a už to vyzní smysluplněji. Já i beta tomu rozumíme jak koza petrželi wink
  • Patolozka
    Level 1
    príspevkov: 27

Aha, tak to byla moje asociace s Renac Transfaerso;-) Stejně si nějak neumím představit, že by tohle Poppy řekla...

Kruci, cytotoxicita samozřejmě s i po c;-)
  • tiberia
    Level 1
    príspevkov: 40

Souhlasím s betou a s Pat... Madam Pomfreyová jim jen nesrozumitelně řekla, že se obranyschopnost jeho organismu ubírá do kytiček. Je to v podstatě popis poklesu přirozené buněčné imunity...
    Family Night jsem četla dávno, vybavuju si jen intenzivní pocit naliskat Remusovi... Potěšení ze čtení překladu si odkládám na klidnější časy a budu se těšit smile)