@Dobby Díky. Povedala by som ti, že s webnode je to rovnaké riziko, ale alternatíva asi nie je. Vlastné stránky (ako vo vlastnej správe) je ešte horšia nočná mora. Založila som ti tému, kľudne tam daj názov a odkaz, že dokonečné. Ak sú niektoré v stiahnutiach a nahodíš ich, treba upozorniť v komente pod tým. Zmením odkaz. Veľkú výdrž pri nahadzovaní.
lucy1988 ahoj tu Dobby, poviedky su v bezpeci u mna, len riesim kam ich presuniem, kedze webgarden vypli. Daj mi trochu cas, aby som to vyriesila a nasledne dam vediet, kde ich najdes.
Prosím prosím, máte někdo link na stránky, kde je Vanity od Wartcap? Prohledávala jsem Ostružinku a tam jsou jen 3 kapitoly. Nebo nemáte ji, prosím, v pdf na poslání? Dík.
Jinak pokud si někdo založí na AO3 účet a pošle mi přístupová hesla k němu, jsem ochotná po večerech nahrát obsah sama. Už jsem to takhle udělala za Adelaine a TruTru. Ty jsou mi ale blízké. Chápu, že každý mi přístupová hesla svěřit nechce. Ovšem bez nich to nejde, no.
Ještě stojí za zmínku. Normálně na AO3 může fanfikci nahrát jen autor fanfikce nebo autor daného překladu (s povolením předpokládám), nicméně s povolením správce archívu se lze zapojit do akce Open Doors a přesunout celý archív. Je to teda na dlouhé lokte, s bedrníkou takhle už měsíce "přesunujeme" Elysejský klíč a pořád nejsou všechny formality vyřešeny. Oni totiž podniknou kroky, aby autory všech fanfikcí kontaktovali a autoři proti tomu mohou protestovat, ale pokud se neozvou, předpokládá se jejich souhlas.
"slovníček" k překladu 12. kapitoly. Nápady a komentáře vítány.
in the afterlife 'tam u nich', v záhrobí, v post životě... má někdo lepší nápad?
Quality Quidditch Supplies Prvotřídní potřeby pro famfrpál... tak je to tuším v kánonu
Being an adult sucks raw eggs. Dospělý ... ! Vrabec učí orla lítat, co?... „suck eggs = vejce poučuje slepici“ Nicméně si nemyslím, že by o sobě Draco mluvil jako o slepici, tak jsem zvolila jiného ptáka.
Dear John letter, basically. Balíček s kopačkami - v podstatě.
Fiery Gems Kouzelné klenoty...Někde v Roku se o tomhle obchodě Dr + Ha bavili, ale nemůžu to najít, tak jsem to přeložila znovu - zřejmě jinak.
Ke věcem, co se vztahujou k Roku nemám co říct – mám mizernou pamět a jsem líná to hledat... Ale zní to dobře, nechala bych to tak.
Balíček s kopačkami je bezchyby.
Afterlife většinou překládám jako posmrtný život – líbí se mi jak to zní.
Being an adult sucks raw eggs... Tvá verze je v češtině rozhodně lepší. Vzpomněla jsem si na podobné rčení ze Zaklínače – Neuč dědka chrchlat. Ale to by Draco řekl jen stěží, takže... nevšímej si mě
--------------------------------- ad afterlife: posmrtný život je hrozně dlouhé. A záhrobí morbidní. Měla jsem dodat i původní větu, činím tak. Slovosled teď vypadá divně, ale v kontextu je takhle dobře. Black has seen Weasley in the afterlife, has he? Black viděl Weasleyho tam u nich, že?
... tohle je vůbec zapeklitý odstavec Harry learned something new about his father, then. Gob smacked wasn't a good look for him. Not at all. Načež se Harry o svém otci dozvěděl něco nového. Být zaskočen pro něj nebylo dobrou vyhlídkou. Ani trochu ne. ...předpokládám, že SS byl zahlcen (a zaskočen) informacemi a také že se nejedná o frázi looking for (hledat), ale skutečně spíše o „vyhlídku“. Jen nevím, jestli pro něj nebo na něj... (vypadal špatně?!?) Rozhodně to v čestině zní divně - no, ona si s tím Betička poradí, že? :o
... Kapitola je přeložená z více než 3/4, snad už to konečně dokopu. --------------------------------- Hm, tak ne... Narazila jsem na hříčku, se kterou si budu muset pohrát. První nástřel: Besides, what a fucking bitch really did sound remarkably like what a lucky witch. And at Hogwarts, "witch" was hardly an insult. Mimoto, ‚to je děsná kráva‘ opravdu zní jako ‚zde je pěkná tráva‘. A ‚tráva‘ není sprostým slovem ani v Bradavicích.
Harry learned something new about his father, then. Gob smacked wasn't a good look for him.
Asi bych to přeložila takto: Tehdy se Harry naučil o svém otci něco nového. To, co jeho huba vyplivla, pro něj nevypadalo dobře.
Zkoušela jsem přijít na něco, co by to trošku zkrátilo, ale nějak mi to nespíná. Celé jsem to pochopila, jako že se Harry trochu bojí toho, jak bude Snape na předchozí odstavec reagovat.
Jinak vějířový kryt mi přijde celkem v pořádku, možná místo krytu bych použila štít.
Zjistila jsem jaké jsem trdlo, že se kolikrát trápím nad nějakým slovosledem, když se můžu zeptat tady. Asi to brzy začnu praktikovat, když už ani 'luští celá rodina' nepomůže.
Besides, what a fucking bitch really did sound remarkably like what a lucky witch. And at Hogwarts, "witch" was hardly an insult. Mimoto, ‚to je děsná kráva‘ opravdu zní jako ‚zde je pěkná tráva‘. A ‚tráva‘ není sprostým slovem ani v Bradavicích.
7d2800517f="Elza"
Další varianty: děsný puch - smělý duch mrcho zhyň - jen se čiň rázná příšera - krásná pověra ...představivost mi hyne, pomooc!
Ters, Janka - díky, zlatka! ...s tím "vyplivnutým chuchvalcem" to ještě promyslím - pořád jsem to nebyla štot pochopit... :oops:
...v nočním šeru mne napadlo: mám tě u prdele - ptám se učitele ...popřípadě "něžnější verzi" u prdelky - učitelky
to Janka: fob off - podstrčit (padělek, tajně); nevšimnout si; nevšímat si; odmítnout; zamítnout ... potřebovala bych znát kontext k přesnějšímu překladu
Mimochodem, divila jsem se, proč mi odsud nechodí upozornění na odpověď, než mi došlo, že to gmail požírá jako spam... :oops: ---------------- Už to mám!!! :lol:
Gob smacked wasn't a good look for him.To, co jeho huba vyplivla, pro něj nevypadalo dobře.
Být trochu méně líná a podívat se sem večer, ušetřila bych vás aspoň trochy luštění:
Harry learned something new about his father, then. Gob smacked wasn't a good look for him. Not at all. Tehdy se Harry o svém otci dozvěděl něco nového. Šokovaný výraz mu opravdu neslušel. Ani trochu.
Kontext: Harry Snapeovi řekl něco nového a očividně se přitom trefil do černého.
Za a good look žádnou frázi nehledejte, díky členu je význam doslovný. Gob smacked ... doslova se pomalu ani přeložit nedá, ale pokud máte v češtině něco... ilustrativnějšího, sem s tím
Díky Terso! - Tak se potvrdilo mé původní podezření, že vypadal špatně. Říkala jsem si, že to jediné dává smysl, tj. to jediné o něm Harry předem nevěděl.