Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

• Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 17 rok.

Můj překlad:
    I told you once that the Muggle-raised don't pay much attention to things like cross-quarter days.
    Už jsem ti říkal, že vychovaní u mudlů nevěnují příliš pozornosti počítání polovin ročních období a podobným věcem.

z překladu Roku: „...Samhain? - Je to den ležící právě ve čtvrtině mezi podzimní rovnodenností a zimním slunovratem...“, tzn. dobře-li to chápu, je právě ve čtvrtině astronomického podzimu.
    Úvaha:
    1. Je-li až po Dušičkách, tak musí být spíš ve třech čtvrtinách, tj. na přelomu listopadu a prosince, ne? Tak to je to možná v Roku chybně. *;-D
    2. Kdyby byl v polovině, tj. 6,5 týdne po rovnodennosti, pak by byl taky až po Dušičkách... A bylo by to významnější datum. (Byly by 4 do roka, takže zase čtvrtiny.)
    Resumé: Oproti překladu Roku posouvám Samhain na polovinu podzimu. Šlo by to? shades Nebo ho mám strčit do 3/4?
  • ladyF
    Level 2
    príspevkov: 102

Trochu jsem si zagooglila a pokud wikipedie nekecá tak je to prý noc z 31. října na 1. listopadu... tedy jsou to přímo Dušičky grin Jestli jsem to dobře pochopila

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Samhain
  • JMadmin
    Main Admin
    príspevkov: 14
    Členom od: pred: 12 rok.

Sranda, práve končím s poviedkou, ktorá sa skoro celá točí okolo Samhainu. Je to 1. novembra, ak ti to pomôže. Je to hneď po halloween (31.10.). Pomôže?
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

To som bola ja.
  • Tersa
    Level 1
    príspevkov: 32
    po aug.24.2009 - 17:25  
    Lidi... já Samain místo Dušiček nebo Halloweenu slavim už dávno... tongue

To časové zařazení... no, mělo by to být přibližně v polovině mezi rovnodeností a slunovratem. Vím, že to neodpovídá přesně, dříve se tenhle svátek slavil na znamení přechodu mezi světlým a temným obdobím, často trval několik dnů. To až křesťané ho přejali a dali mu pevné kalendářní datum... Kdysi jsem na to dělala přednášku. A pak, že se vám ta škola k ničemu nehodí tongue

Jo, a cross-quarter days můžeš překládat jako čtvrtící dny
  • Jimmi
    Main Admin

Ešte som našla toto:

"Svátek Samhain se slaví v takzvaný "čtvrtící den" (cross-quarter day), tedy den v půli mezi rovnodenností (den stejně dlouhý jako noc) a slunovratem (na severní polokouli nejkratší den a nejdelší noc). Jiným čtvrtícím dnem jsou Hromnice (v keltském kalendáři svátek Imbolc). Samhain byl hranicí mezi dvěma hlavními periodami (létem a zimou), pro Kelty byl začátkem nového roku, a byl vnímán také jako doba, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Věřilo se, že se duše zesnulých v tento čas vracejí na zemský povrch, a živí mohou navštívit podsvětí."

Zdroj: http://www.nasedetatko.com/index.php?popis=,46,&detail=ano&id=368

to isté tu:
    http://forum.annwin.sk/prirodne-metody-a-systemy/samhain-sa-blizi-t1276.html

alebo: http://obcasnik.blog.cz/0710/halloween-samhain
  • Tersa
    Level 1
    príspevkov: 32

Není nás tu nějak moc najednou? tongue Člověk musí upravovat příspěvky, aby se nezdálo, že kopíruje.... shades
  • Elza
    Level 3

... a jsem v prdeli!!! :lol: Co s tím provedem? - V Roku je na Halloween setkání Smrtijedů, pak se ještě stihne Harry se Snapeem pohádat, pak je unesený a pár dní držený o žízni - a pak je teprve Samhain!!!! To nemohli stihnout?!? Ledaže by to bylo až na konci těch několika dní, jak zmínila Tersa... No, Dušičky to být prostě nemůžou. frown Je mi líto, dámy.

Aúúúú - asi si budu muset přečíst znovu Rok, jak je to tam vysvětlené. Nebo to nechá betě :twisted: - máš radost, Terso?
  • Jimmi
    Main Admin

Tiež sa smejem - ladyF ma tesne predbehla s dátumom a ty s čtvrtíci den.
  • Elza
    Level 3

Pět - zpět: na základě údajů Jimmi, čímž děkuji, :wink: to nechávám na polovinu podzimu - aspoň to nemusím přepisovat. :lol: