@Dobby Díky. Povedala by som ti, že s webnode je to rovnaké riziko, ale alternatíva asi nie je. Vlastné stránky (ako vo vlastnej správe) je ešte horšia nočná mora. Založila som ti tému, kľudne tam daj názov a odkaz, že dokonečné. Ak sú niektoré v stiahnutiach a nahodíš ich, treba upozorniť v komente pod tým. Zmením odkaz. Veľkú výdrž pri nahadzovaní.
lucy1988 ahoj tu Dobby, poviedky su v bezpeci u mna, len riesim kam ich presuniem, kedze webgarden vypli. Daj mi trochu cas, aby som to vyriesila a nasledne dam vediet, kde ich najdes.
Prosím prosím, máte někdo link na stránky, kde je Vanity od Wartcap? Prohledávala jsem Ostružinku a tam jsou jen 3 kapitoly. Nebo nemáte ji, prosím, v pdf na poslání? Dík.
Jinak pokud si někdo založí na AO3 účet a pošle mi přístupová hesla k němu, jsem ochotná po večerech nahrát obsah sama. Už jsem to takhle udělala za Adelaine a TruTru. Ty jsou mi ale blízké. Chápu, že každý mi přístupová hesla svěřit nechce. Ovšem bez nich to nejde, no.
Ještě stojí za zmínku. Normálně na AO3 může fanfikci nahrát jen autor fanfikce nebo autor daného překladu (s povolením předpokládám), nicméně s povolením správce archívu se lze zapojit do akce Open Doors a přesunout celý archív. Je to teda na dlouhé lokte, s bedrníkou takhle už měsíce "přesunujeme" Elysejský klíč a pořád nejsou všechny formality vyřešeny. Oni totiž podniknou kroky, aby autory všech fanfikcí kontaktovali a autoři proti tomu mohou protestovat, ale pokud se neozvou, předpokládá se jejich souhlas.
Ja proti Dafné nenamietam. Tiež sa mi to zdá normálnejšie, len ma to pri mojich prekladoch nenapadlo. Stačí, keď sa dohodneme my tri? Ešte Janka by sa zišla.
Hostilián váham, skúsim JSark, tá bude o tom erbe určite niečo vedieť.
Hm, tak teda moje znalosti z Roku? (Totiž čítavam si ho pred spaním, dvadsať minúť a už mipadajú viečka. :roll: ) Hostilian tam použitý bol len raz, v epilógu, inak vždy Kazisvět. Osobne sa mi to celkom pozdáva, hostility v angličtine je nepriateľstvo, hostilities vojnový stav, nepriateľské činy, hostilis v latinčine podobne nepriateľský, hostis cudzinec, ale aj nepriateľ v boji. Takže mi to príde vcelku výstižné a okrem toho to neznie tak príšerne infantilne ako ostatné české preklady mien. Bez urážky. V mojej uloženej verzii Roku boli tie iniciálky H. S. a mrkla som na internet, tam je to rovnako. Inak, ak by sa dal Kazisvět, nebolo by to až také narušenie, to meno aj tak netvorí aliteráciu. Čo sa týka doktorky, viem, že tam je preklad priezviska dosť podstatný, pretože si z neho Severus uťahuje, ale dosť často je na jednom mieste Goodová a na druhom Milá. Osobne myslím, že pokiaľ by sa tam dala prekladateľská poznámka, že Goodová znamená milá, asi by to každý pochopil. Osobne mi totiž pri potenciálnom preklade Maryška Milá vstávajú vlasy dupkom. Je mi jasné, že pri prekladaní by bolo počeštené meno jednoduchšie na skloňovanie, to píšem ako človek, ktorý pri preklade OH stále premýšľa, ako to zaonačiť s Ginny (Ginnine vlasy, o Ginninom... a podobne). Ale zase na druhej strane, ako človek, čo pôvodne čítal HP s menami v anglickom znení a potom na Roku utrpel psychický šok, keď sa musel prispôsobiť tým s prepáčením dosť často detinským českým prekladom.... (Brumbál! No predstavte si dôstojného starého muža, najmocnejšieho čarodejníka storočia, aj keď trochu potrhlého, to priznávam, dodajte k tomu meno Brumbál a máte dokonalú frašku!) Priznávam, že som si zvykla, ale proste keď ku všetkým tým anglickým menám - hlavnej trojky, SS, časti učiteľov a časti študentov - pridáte takto preložené mená, jednoducho to znie nesúrodo. Aspoň mne. To je ako v prípade francúzskeho prekladu, kde Severusa preložili ako "Severus Rogue". Fuj. V prípade Maryšky myslím by to nevyvážila ani vytvorená aliterácia. Ale pochopiteľne rozhoduje väčšina, takže si ma jednoducho nevšímajte. Snáď len ešte malá poznámka, že podobne ako ja to možno bude vnímať časť slovenských čitateľov. :twisted: Daphne - v Roku bola dva krát pod týmto menom, z kánonu si ju nepamätám. Ale prípadná zmena na Dafné by nebola príliš drastická, znie to podobne.
Díky za názor - to víš, já začla na české, tj. přeložené, verzi, a mezi námi, mezi "Marsha Milá" a "Maryša Milá" je rozdíl minimální - ve výslovnosti v podstatě žádný a počeštěná verze je použitelnější. Ginniny? - Já bych psala rozhodně Ginnyiny... To je jako se Snapeem, kde se většinou krátí na Snapem... Ale jak pak dotyčného oslovíte? Výslovnost 1. pád [snejp] se píše Snape a 5. pád [snejpe] se píše také Snape (správněji Snapee? - Jako Achilee?)
Jo, však vím... :wink: Jen, že jsem teď narazila v angličtině na: "Draco Snape.", což jsem se rozhodla do češtiny přeložit pátým pádem a ono kupodivu vyšlo "Draco Snape.", i když výslovnost se liší!!! :roll: No děs... A pak že v češtině píšem co slyšíme - houby, tenhle Snejp děsně vzdoruje.
Toto som si všimla v kánone, napr. v 2. páde sa používalo Snapa, aj keď správne vyskloňované by to malo byť Snapea. Ale takto skloňovaný Snape a rovnako Ginnyine a pod. znejú dosť divne. Takže ja ypsilon a éčko vždy vynechávam. Snáď mi to slovenčinári a češtinári odpustia. :lol: Viem, Maryša a Marsha sa až tak nelíšia, ale jednoducho si nemôžem pomôcť, keď čítam Marsha Goodová, znie mi to normálne, keď vidím Maryša/ka Milá, znie mi to smiešne.
Já tedy skloňuju stabilně Snape - Snapea - Snapeovi... Jen ten 5. pád mi do toho nejde. A v českém kánonu to je stejně. A tak i ony Ginnyiny vlasy... :wink: