Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

Diskusné fórum

• ladyF
    Level 2
    príspevkov: 102
    Členom od: pred: 17 rok.

Já bych to taky četla Snejpí, proto píšu všude jen jedno e... ale je to nespisovné. Ovšem vzhledem k dalším hrůzám, co nám pan Medek vyvedl... Hodila by se mu taky nějaká ta beta, co by mu všechna ta jména sjednostila ve všech dílech. Já se klidně hlásím dobrovolně a udělám mu tam pořádnou čistku! :lol:
    Správně by to určitě mělo být Severe, Sirie, Reme, Lucie... A taky třeba Albe! Příště až bude překládat, měl by si napřed vzít do ruky nějakou tu mluvnici češtiny. :evil:
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291

PLNĚ SOUHLASÍM!!! :twisted:

A v 7. díle - v lese - prý "vydechl: 'Ano.'" !!! Jen si to zkus. Já tedy umím vydechnout Jo nebo Je, ale rozhodně ne Ano... I když uznávám, že překlad byl dělaný pod velkým tlakem a ve spěchu. Ale chtělo by to řádně obetovanou reedici!
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

Oni to prekladali dvaja, preto aj niektoré názvy sú iné, hlavne od päťky vyššie. V SJ to boli myslím tri prekladateľky, takže variánt je ešte viac.

hop-šup prášok mohol na začiatku pre deti fakt vyzerať ako skvelý nápad, ale ako to často býva - z detského sa stalo detinské.

a viteál používam preto, lebo ho správne napíšem na prvý raz. Pri našom (teda AJ) mi furt preskakujú písmenká.
  • Elza
    Level 3

jo, v SJ se mi zase líbí metlobal - to nemá chybu! (zkus se psát s famfrpálem)
    zápis - v jedné kapitole, co jsem překládala, se děj točil okolo Percyho Weasleyho - po chvíli jsem měla dojem, že kdyby nezemřel dobiju ho osobně! To to má pořád vypisovat! :twisted: I proto lobbuju za překlady. Jmen zvláště. :wink:
  • JSark
    Level 6
    príspevkov: 59

Ešte som tak uvažovala, pri tom pravidle, že všetky cudzie mužské mená končiace na us sa skloňujú tak, že ono us odpadne (Severa, Siria, Rema...), koľko takýchto mien je v HP:
    Severus
    Sirius
    Regulus
    Remus
    Lucius
    Albus
    Argus (ešte niečo?) :roll:
    Napadlo ma, pri väčšine z nich by som to skloňovanie prežila, ale potom som si predstavila, ako niekto povie "Zavolaj Alba" a predstavila som si fotografie. Alebo Arga, to by som si zase mýlila s menom "Argo". :twisted: Z tohto dôvodu v podstate toto česko-slovenské (hlúpe) pravopisné pravidlo obchádzam. confused
  • Elza
    Level 3

Koncovka (nejen) -us se mění jen u jmen "antického" původu, jejichž skloňování je dané jejich historií. Takže např. u jména Remus je skloňování Rema, Removi bez diskuse. U jmen nových (Severus...) to je napováženou. (Tuším, nejsem študovaná češtinářka.) Dle mého názoru by se jména historicky nedoložená měla skloňovat dle obvyklých obecných pravidel.
    Toto skloňování není československou specialitou právě proto, že vychází z původního skloňování (latinského) a je tedy v čestině doprovázeno výjimkou z obecného pravidla skloňování. Asi aby to latináře a ostatní klasické vzdělance netahalo za uši... :roll:
    Takže také planeta Mars se správně skloňuje Martu (ne Marsu!)... atd., pročež máme Marťany (a ne Marsany). :wink: A Martova pole...
  • JSark
    Level 6

Zaujímavé, ja som sa v pravidlách slovenského pravopisu nedopracovala k obmedzeniu na latinské mená. 8O Hm, ono je to vlastne jedno, aj tak si robím po svojom. :twisted:
  • JSark
    Level 6

A ešte ma napadlo: Severus nie je latinské meno? 8O Veď bol nejaký rímsky cisár toho mena (Lucius Septimius Severus myslím... é, teda vlastne Wikipedia myslí. :roll:). confused:
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

Chali je za Kazisvěta

"mě se líbí kazisvět víc než hostilian páč je tam jasější etiologie toho jména"

etiologie = původ vzniku

A u pani doktorky: Marša Milá. Prepisovať to spätne je nezmysel.

Ale že prekladateľ má právo veta.

Uzavrieme to už? Tersu nemôžem zastihnúť.

Daphné ostáva, Kazisvět je na tom rovnako ako Hostilian, takže to necháme na Elze.

U doktorky zostáva možnosť Marša alebo Marsha.
  • JSark
    Level 6

No, ja som už niekde písala, že s Maršou sa zmierim, priznávam, že o to priezvisko mi až tak nešlo, aj keď anglický a slovensko-český mix... no ale hlavne mi vadila tá Maryša, ono ako nápad je to zábavné, ale v praxi... br. :twisted: