Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

• Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

V ďalšej kapitole Broken mám:

But Hermione reminded herself that it wasn't just physical or emotional pains that had settled into the very core of her soul; there were growing pains there, too. They had always been there, lurking, disguised as either physical or emotional pain—or maybe they were a component of those two kinds of pain. She didn't know, but in the end, growing pains had played a huge role in her journey. In the end, growing pains had brought her to the place where she was today.

Podľa slovníka:
    growing pains → bolesti v končatinách
    → ťažkosti rastu

Našla som ešte:
    Kniha: Hořké zrání Adriana Molea
    Growing pains of Adrian Mole

Aké mohla mať bolesti? Dospievania? Má dvadsaťpäť rokov.

Pri prvej vete som dala narastajúce bolesti, ale ten zvyšok to vylúčil.

Díky moc.
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 17 rok.

První nástřel:
    Ale Hermiona si připomněla, že bolest, která se jí usídlila snad v každém koutě její uboleného srdce, neměla příčiny pouze tělesné či duševní - byla to svým způsobem i krize dospívání. A ta byla přítomná vlastně neustále - nenápadá, hnusná, zraňující spíš duši, než city... ale možná, že se jednalo o kombinaci toho všeho. Nejprve si to ani neuvědomovala, ale snaha doopravdy dospět nakonec hrála v Hermionině cestě (návratu do Anglie ?) tu nejdůležitější roli. A ve finále ji dovedla až tam, kde byla mladá žena dnes.

Opravdu si myslím, že jde o krizi/bolest dospívání - Hermiona se chová velice dětinsky, zvláště v posledních kapitolách. Kdyby odkryla karty a postavila se čelem faktu, že měla dítě (ona se staví čelem spíš k tomu, že ho ztratila, ale to, že ho měla... :roll: ), nebyla by vydíratelná. Emocionálně ani fakticky. Hermiona opravdu potřebuje DOSPĚT - což nakonec není odvislé od věku, že... :o
  • Jimmi
    Main Admin

Si poklad, stačilo mi síce preložiť len to spojenie, ale takto ešte väčšia vďaka. Včera mi to išlo ako na drátku, spravila som tretinu ďalšej polky tak, že ju nebudem musieť moc upravovať (nejako ma kopala múza a celá je takáto rozjímacia) a ako som sa dostala k tomuto, zasekla som sa a musela som skončiť.

Ešte raz díky. Kríza dospievania. Len som si chcela potvrdiť význam, ešte budem premýšľať, synonymum je aj dozrievanie... uvidím. Díky moc.
  • Jimmi
    Main Admin

Len pre zaujímavosť:

Teraz som našla, že je to idiom: growing pains
    the problems or difficulties of a new organization or activity

growing pains růstové bolesti
    growing pains v pubertě psychické problémy
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 17 rok.

Len pre zaujímavosť:

Teraz som našla, že je to idiom: growing pains
    the problems or difficulties of a new organization or activity

growing pains růstové bolesti
    growing pains v pubertě psychické problémy

a170f1a4d2="Jimmi"

I v organizacích? Ha! Já si říkala, že to asi budou i 'problémy růstu'. :lol:

Vždycky překládám celý 'odsek', protože v souvislém textu většinou použiju jiné sousloví, než jaké mě napadne jen tak vytržené z kontextu... :roll: