Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

Diskusné fórum

• Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

Draco považuje rifle za spodné oblečenie. Hermiona sa mu to pokúša vysvetliť. Nechápem význam tej vety so subterfuge. Trik, lesť?

Right. 'Levi's.' Like that's a word.’
    It was Hermione who realised what he was on about, and explained. 'They're Muggle clothes.
    Remember, like people wear at the Quidditch World Cup?’
    Clearly, Malfoys didn't bother with this kind of subterfuge. Hermione remembered a wizard running around in a dress at the Quidditch World Cup in fourth year. Highborn wizards were woefully ill-informed about the Muggle world.

... Draco si ich navlečie ...
    Bit weird,' he said critically, looking downwards. A swathe of silver-blond fell into his face.
    'Somewhat indecent. There's that to be said for it, of course.’

Čo tá posledná veta znamená : to je to, čo hovorí za ne? Ďakujem.
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 17 rok.

Mno, usoudila bych, že Malfoys didn't bother with this kind of subterfuge - Malfoyové se podobnými pitominami (=míněna mudlovská móda, mudlovský způsob odívání) nezatěžují. Tedy, že se na Mistrovství světa nesnažili křečovitě splynout s mudlovským světem, což se stalo (a vymstilo) mnohým jiným pravověrným kouzelníkům. Jinými slovy - předstírání, že jsou mudlové, jde zcela mimo Malfoye. (Mohu se mýlit.)

http://en.wiktionary.org/wiki/subterfuge
    ...from Latin subterfugio (“I flee secretly”) from subter (“under”) and fugio (“I flee”)
    - (countable) An indirect or deceptive device or stratagem; a blind. Refers especially to war and politics.
    The Japanese's subterfuge in World War II caused the Americans to lose the battle.
    - (uncountable) Deception; misrepresentation of the true nature of an activity.

There's that to be said for it vztahuje se ke slovu 'indecent' - tedy, že džíny jsou 'řekněme poněkud neslušné'.
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

No konečne mi došlo, o čom vôbec ten odsek je - utekal mi zmysel. Díky.

Inak to slovo subterfuge je krásne v slovníku: lesk, finta, trik, podvod, úskok (v českom) a v slovenskom: úkryt, vykrúcačka, vykrúcanie, útočisko.
    Zaujímavé, že?

Teraz to už preložím, to je v pohode (hodí sa mi tam inak slovo kamufláž, maskovanie). Mne stále unikalo, čo mu chce vlastne povedať.

A už mi došiel aj ten zvyšok.
    "Trochu neslušné. Teda to som povedal o nich, samozrejme." (ako o tých rifľoch, nie o sebe - ale zase problém s rodmi)

Ďakujem, niet nad tým dobre sa na to vyspať a mať šikovného sparingpartnera.
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 17 rok.

Hm... a co kdyby o těch džínách řekl, že je to řádná neslušnost nebo neslušný kousek? O Dracovi by se tedy spíše asi řeklo, že je nemravný hejsek... ale... tongue Teď mně napadlo, že by to mohl být i odvážný kousek (opak k decentní = upjatý).