Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

Diskusné fórum

• Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

Draco's jeans caused a sensation at dinner that night.
    Several girls seemed to be composing Valentines (on December the fifteenth!) Pansy Parkinson looked disbelieving that all these ritual baby sacrifices were finally paying off.
    There was a slightly less ecstatic reaction from Professor McGonagall.
    'Mr. Malfoy! What kind of get-up do you call that?’
    Malfoy gazed up at her with limpid silver eyes. 'My uniform,' he said humbly.
    'Excuse me?’
    'It says in the rules that the uniform can be altered to suit the student's preference,' Draco explained innocently. 'I checked.’
    McGonagall looked at the black material of his shirt and trousers.
    Draco gave her a winning look.
    Professor McSudden Odd Resemblance To Snape stalked off.
    'Oh, I so put the 'man' in manipulation,' Draco said. 'Longbottom, coffee.’

Draco príde na večeru v rifliach a tričku. Tá prvá označená veta znamená:
    "V pravidlách stojí, že uniforma môže byť pozmenená, aby sa hodila tomu, čomu študent dáva prednosť," vysvetľoval nevinne Draco. "Overil som si to."

To posledné - chváli sa, že predviedol skvelý výkon ako manipulár alebo že práve zmanipuloval "človeka"?

Díky moc
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 17 rok.

Je vazba put a man in, např. put a man in hold = uvěznit (člověka). Když tam má Draco určitý člen, tak se nejedná o 'člověka' obecně, ale o jednoho příslušníka lidského rodu konkrétně. Úvozovkami naznačuje, že McGonagallová není muž (the 'man'). Takže přeložit nějakým opisem - To jsem si s ní pohrál, co? To jsem jí vytřel zrak. To jsem ji setřel! A má to, 'děvenka'.... apod. tongue

S tím upravením stejnokroje to vidím stejně. :wink: Tedy až na to, že má na sobě košili (ne třičko).
  • Jimmi
    Main Admin

Tak tú frázu som nenašla (skontrolovala som svoje dostupné slovníky). Takže díky. Možno je to man v uvodzovkách, pretože predým naráža na to, že sa začína podobať na Snapa.

Ako vieš, že to shirt je košeľa? Má to logiku, prerobím to, ale podľa čoho to vieš, keď shirt je aj tričko aj košeľa? Díky moc

--------

Beriem späť: o pár strán predtým je: when Draco Malfoy returned, wearing a black T-shirt and jeans. Takže je to tričko. (nespomenula som si, len keď som chcela nahradiť tričko, tak mi to našlo)
  • Elza
    Level 3

Tak tú frázu som nenašla (skontrolovala som svoje dostupné slovníky). Takže díky. Možno je to man v uvodzovkách, pretože predým naráža na to, že sa začína podobať na Snapa.

Ako vieš, že to shirt je košeľa? Má to logiku, prerobím to, ale podľa čoho to vieš, keď shirt je aj tričko aj košeľa? Díky moc

--------

Beriem späť: o pár strán predtým je: when Draco Malfoy returned, wearing a black T-shirt and jeans. Takže je to tričko. (nespomenula som si, len keď som chcela nahradiť tričko, tak mi to našlo)

e2acdb2e0b="Jimmi"

S tričkem/košilí je to stejný problém jako s křeslem/židlí... *:-( Shirt je košile, T-shirt je třičko. Pokud nechtějí psát celé sousloví, použijí klidně konec 'shirt' - chybu neudělají, ale nás to mate... Totéž armchair/chair. Všimni si, jak mnozí jsou schopní při převodu z angličtiny napsat, že u krbu byla dvě křesla, načež postava usedne na židli... *;-) (samozřejmě páč autor napsal, že usedla na 'chair').

http://en.wiktionary.org/wiki/put
    Verb
    put = To bring or set into a certain relation, state or condition
    Put your horse in order!
    He is putting all his energy into this one task.
    She tends to put herself in dangerous situations.

Mno, ne že by tam bylo zrovna 'put a man (in)', ale používá se to hodně.
  • Tersa
    Level 1
    príspevkov: 32

Hmm... nemyslím (nebo jsem Elzu špatně pochopila).

Takhle:
    'Oh, I so put the 'man' in manipulation,' Draco said.

Draco naráží na to, že slovo manipulation obsahuje slovo man, a že on se do této části právě dokázal dokonale vtělit (put- dát, vložit, kromě bilionu jiných významů). Uvozovky ve větě na tuhle hříčku upozorňují.
  • Jimmi
    Main Admin

Díky, ale s tou hračkou nič nespravím. Ešteže máme vysvetlivky pod čiarou.

Ja som taký majster manipulátor. (aspoň dve písmenká grin)

Ešte lepšie: Ja som taký lotor manipulátor. (tri písmenká grin, skoro štyri)

Ale stále som presvedčená, že mi takýchto vecí ušiel kopec. Tá poviedka je nimi prešpikovaná (občas je lepšie neotvoriť Urbana). Ešte raz ďakujem.
  • Elza
    Level 3

Hmm... nemyslím (nebo jsem Elzu špatně pochopila).

Takhle:
    'Oh, I so put the 'man' in manipulation,' Draco said.

Draco naráží na to, že slovo manipulation obsahuje slovo man, a že on se do této části právě dokázal dokonale vtělit (put- dát, vložit, kromě bilionu jiných významů). Uvozovky ve větě na tuhle hříčku upozorňují.

696b63cb6a="Tersa"

*:DDD Dobré!
    Terso, když Tě tu vidím... může být ten 'pax draconis' také 'mír s drakem (Dracem)'? Víš, jako 'mír s tebou'...
  • Tersa
    Level 1
    príspevkov: 32

Technicky ne, protože ,mír s Dracem' by se pojilo s ablativem - pax (cum) Dracone, stejně jako je s ablativem ,mír s vámi' - pax vobis (jiná koncovka, protože zájmena mají vlastní skloňování).

Ale prakticky... jo, je klidně možný, že to tak autorka myslela smile
  • Elza
    Level 3

Díky, Terso.

Mluvnici latiny mám už několik let na nočním stolku o uspávám se jí... :roll: jenže učit jsem se učila akorát italsky, a ta už skloňování dávno rozmarně zahodila.