Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

Diskusné fórum

• narf
    Level 1
    príspevkov: 1
    Členom od: pred: 15 rok.

Ahojte prekladatelia, potrebujem trochu pomoct.

“Oh yes,” she answered, surprising no one. “The scale is mentioned in chapter four of One, One, Two, Three, Five: An Arithmantic Primer. It sounds very interesting, but I have never seen the power test performed. I have not yet had the opportunity to read the references listed in the primer’s bibliography, either, although I did notice that they’re in the library here.”

Toto je moj pokus o preklad:
    „Oh áno,“ jej odpoveď nikoho neprekvapila. „Škála je uvedená v knihe numerológie, v kapitole štyri. Znie to zaujímavo, ale ešte som test nikdy nevidela. Doteraz som nemala príležitosť .......

Neviem prelozit poriadne hrubu vetu. Je to nieco v zmysle numerologie, ale hlavne mi robi problem slovicko Primer , ktore naozaj nemam sajn co znamena.

Dakujem za pomoc.
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 17 rok.

Primer - je 'slabikář', příručka o základech... V té poslední větě asi myslí 'doplňkovou (doporučenou) literaturu' (rozuměj v učebnici doporučené další čtení). Co jinak míní těmi číslovkami... 8O confused:
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

http://en.wikipedia.org/wiki/One,_Two,_Three,_Four,_Five

Myslí sa tým Učebnica aritmanitiky pre začiatočníkov (šlabikár je skôr učebnica čítania), a tie čísla znamenajú - neviem ako to vysvetliť - aj my máme také knižky : Jeden, dva, tri, štyri, päť - Matematika pre najmenších (alebo matem. hrou - také dačo). V názve je niečo známe...
    Toto je z riekanky (... čo mal macko na obed).

Alebo ak chceme byť vážnejší: sú to prvé čísla z Fibonacciho postupnosti:
    Jednotlivé členy postupnosti sa nazývajú Fibonacciho čísla.

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765, 10946, 17711, 28657, 46368, 75025, 121393…

Takže: Fibonaciho čísla: Učebnica A. pre začiatočníkov. Alebo tam nechať tie čísla s vysvetlivkou.