Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

Diskusné fórum

• Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

"Ravenclaw win! You owe me five blood-flavoured lollipops.“
    Hermione had a terrible moment where she imagined this was a euphemism.

U nás sú to krvavo-červené lízatká (ešte by som mohla použiť nanuky). Na aký eufenizmus naráža? Akože "s príchuťou krvi" ? Lolly sú ešte slangovo prachy, peniaze. Ale eufenizmus je zjemnené vyjadrenie...

Díky, ale ak to súvisí s tým blood, pochybujem, že sa z toho dá nejako vykorčuľovať. grin
  • Morgana
    Level 1
    príspevkov: 79
    Členom od: pred: 14 rok.

http://harrypotter.wikia.com/wiki/Blood-flavoured_lollipop aha, takže oni sú to naozaj lízatká s príchuťou krvi grin možno, že si predstavovala niečo také, že z nej tú krv on sám vysaje - ona bude jeho lízatko - alebo mu má zohnať päť "lízatiek" (ľudských)
    čo ty na to? grinD
  • Heredhether
    Level 1
    príspevkov: 4

Já to přeložila jako "krvavá lízátka". Prostě jsem měla za to, že je to nějaká čarodějná cukrovinka, co možná fakt chutná po krvi, nakonec proč ne??? :lol: A s tím eufemismem jsem to pochopila tak, že Hermiona se tou dobou už domnívala, že si spolu Draco a Harry něco začínají, a tím pádem ve slově lízátko viděla něco jiného, než jenom tu nevinnou cukrovinku :lol: Jestli to takhle bylo myšleno, je Hermiona větší zvrhlík, než bych čekala, jestli to takhle myšleno nebylo, jsem ten zvrhlík já :oops: grin
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

Já to přeložila jako "krvavá lízátka". Prostě jsem měla za to, že je to nějaká čarodějná cukrovinka, co možná fakt chutná po krvi, nakonec proč ne??? :lol: A s tím eufemismem jsem to pochopila tak, že Hermiona se tou dobou už domnívala, že si spolu Draco a Harry něco začínají, a tím pádem ve slově lízátko viděla něco jiného, než jenom tu nevinnou cukrovinku :lol: Jestli to takhle bylo myšleno, je Hermiona větší zvrhlík, než bych čekala, jestli to takhle myšleno nebylo, jsem ten zvrhlík já :oops: grin

3806cfb857="Heredhether"

Milá Heredhether,
    keďže sa zdá, že si diskusiu k tvojmu prekladu nezachytila, zopakujem ti to. Uvedomuješ si, že si preložila a zverejnila preklad, ktorý je zakázaný? Že autorka s prekladom nesúhlasí a že je to všeobecne známe? Prečo asi prekladám v Restricted section a prečo nie je na ffdenníku o tom ani zmienka? Autorka komunikuje, jednoznačne mi napísala, že si to preložiť môžem, ale nesmie to byť verejne prístupné.

A to nehovorím o tom, že preložiť niečo do češtiny, keď sa to prekladá do slovenčiny bez toho, aby si aspoň dala nejako vedieť... dobre, tvárme sa, že si o tom nevedela. Neodsúhlasený preklad nie je plagiátorstvo, ale musí byť jasné, že ide o preklad a to naozaj z tvojho prekladu jasné nie je. Daj si prosím ťa do poriadku aspoň to, dobre? Dokonca v tých pdf čo si rozhodila po nete, nie je ani len zmienka o tom, že ide o preklad. Ako keby si to vydávala za svoje dielo a to fakt plagiátorstvo (krádež) je. Naozaj to naprav, aby si autorka nemyslela, že ide o mňa. Žiadala som totiž súhlas aj pre češtinu.

Nehnevaj sa, ale to naďabíš na niečo na internete, zapáči sa ti to a preložíš to? Len tak? Strávila som týždne len tým, že som pátrala po autorke. Strašne ma vzalo to, že si to preložila a tým si ma pripravila o možnosť prežívať jednotlivé kapitoly s ľuďmi, ktorých si vážim a pre ktorých prekladám, ale v okamihu, keď mi padli oči na posledné vety, mi bolo jasné, že to doprekladám, pretože tá poviedka si to zaslúži.

Říkat věci záměrně bylo těžké, ale on chtěl ten okamžik pošpinit.
    Saying things deliberately was hard, but he did want to mark the moment.

Pozri sa na druhý slovníkový význam slovíčka mark. Zaznamenať si! Poznačiť! Polovica viet v tej poviedke má skrytý význam a ja som si na ňu netrúfla skôr, než som mala od autorky niečo naprekladané. A stále to nie je ľahké.

Jimmi
  • Heredhether
    Level 1
    príspevkov: 4

Milá Jimmi,
    abych odpověděla na všechny Tvoje otázky: Uvědomuji. Autorka s tím nesouhlasí, protože pro ni samotnou znamená zveřejnění téhle povídky porušování autorských práv. Je to ironie. Svůj přístup bych definovala příslovím „Co oko nevidí, to srdce nebolí.“, čímž chci říct, že pokud by to na mě autorce vyloženě někdo neřekl, nemusela by se o mém překladu vůbec dozvědět a mít klidný spánek. Předpokládám, že ta další otázka je pouze řečnická.

V popisu svého překladu na Fanfiction.net uvádím, že se jedná o překlad a doufám, že je z toho jasně pochopitelné, že nejsem autorkou povídky. Žádná pdf jsem po internetu „nerozhodila“, nahrála jsem pouze jediný exemplář na uloz.to a ten jsem už odstranila, v tomto jsi měla pravdu.

Překlad jsem původně neměla v úmyslu uveřejnit; byl pro přítelkyni, která si Underwater Light chtěla přečíst, ale do anglického originálu se jí nechtělo o nic víc, než do nedokončeného slovenského překladu. Když pak na mě vybaflo vícero lidí s tím, že by si povídku v češtině rádi přečetli a že je škoda nechat výsledek tříměsíční práce ležet v počítači, tak jsem ji prostě hodila na internet s vědomím, že mě brzy stejně někdo napráská a můj překlad bude smazán. V tu chvíli mě opravdu nenapadlo, že tím někomu zhatím sen, i když Tvoje drobná litanie o tom, jak jsem Tě připravila o možnost společného prožitku s Tvými čtenáři, se mi zdá poněkud přehnaná. Já přece nikoho nenutím, aby četl můj překlad namísto Tvého, a jak jsi sama velice skromně naznačila, bude Tvůj překlad lepší než můj, proto se o odliv nadšenců určitě bát nemusíš. Tvůj přístup a odhodlání by měly být každému překladateli příkladem a já sama se jimi do budoucna ráda inspiruji (začala jsem s tím, že k dalšímu překladu jsem si vyžádala povolení autorky).

Že můj překlad není zrovna světoborný si rovněž uvědomuji a chyby, na které mě buď někdo upozorní, nebo je s časovým odstupem vidím sama, průběžně opravuji.

Heredhether