Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

Diskusné fórum

• Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

"They'll look kindly on anything as gorgeous as you are tonight." Theo was a little sad that Hermione was not meant for him; if he didn't love Draco so much he would be adopting an every man for himself frame of mind right about now. Ah well, it wouldn't last anyway. He would have to be on his best behavior all the time, and where was the fun in that? Maybe he's look up Veronica again, after all.

Čo je autorka tatár? Čo tým chcela povedať? Theo sa vzdal Hermiony kvôli Dracovi, potiaľ je to jasné, ale to zatým? Čo by si osvojil? Frame of mind je rozpoloženie...
    Díky za pomoc
  • Morgana
    Level 1
    príspevkov: 79
    Členom od: pred: 14 rok.

Theo was a little sad that Hermione was not meant for him; if he didn't love Draco so much he would be adopting an every man for himself frame of mind right about now.
    Theo bol trocha smutný (Theovi bolo ľúto), že mu osud Hermionu nedoprial že Hermiona nebola určená práve pre neho); ak by preňho Draco nebol tak veľmi dôležitý /ak by mu na Dracovi tak veľmi nezáležalo, už dávno by zaujal stanovisko - nech si kope každý sám za seba (za svoj tím-šport. slang.)

autorka tým myslí, že by sa dobrovoľne nesťahoval z Hermioninej pozornosti a bojoval by o ňu sám smile
  • Jimmi
    Main Admin

Ja viem, čo tým myslí, ale nechápem, ako si z tej hrubo označenej vety urobila ten preklad. Zmysel to dáva, ale skladba vety mi skrátka nesedí. Kde je tam podmet, prívlastok... vieš to myslím? man for himself znamená, že myslí sám na seba? Díky moc
  • Morgana
    Level 1

keď som začala písať, tak som najprv myslela, že tým myslí niečo iné, ale potom som si to prečítala ešte raz aj s významovými pauzami
    he (PODMET) would be adopting (PRÍSUDOK, mohlo by byť aj adapting) an every man for himself (PRÍVLASTOK) frame of mind (PREDMET, stanovisko/taktika) right about now (PRÍSL. URČ. ČASU)
  • Jimmi
    Main Admin

Díky, teraz to dáva zmysel, to everyman for himself je niečo ako každý hrabe len pre seba, nie? Teda ale takto postavenú vetu som už dávno nevidela. V prípade že by to hovorili, tak neverím, že by stíhali aj Angličani. Díky moc
  • Morgana
    Level 1

v prípade hovorenej reči by som tomu ale vôbec nepochopila (a máš pravdu - asi ani samotní angličania). veď aj ja som si to najprv vyložila úplne inak. áno, every men by malo byť, že sa starajú hlavne o seba/kopú za vlastný tím/hrbú pre seba. inak teším sa, keď Lucifera dokončí Known Unknowns - to je oriešok na tretiu grin ale príbeh je pútavý. nemáš za čo smile