Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

Diskusné fórum

• zelaaa001
    Level 1
    príspevkov: 5
    Členom od: pred: 17 rok.

k tomu knuts, ja by som použila slovo "šupák"
    zachová sa aký taký dvojzmysel:

šupák1, -a, mn. č. -y muž. r. rakúsko-uhorský strieborný peniaz malej hodnoty: Zlatý striebra pozostával z troch cvendžavých šupákov. (Lask.)
    šupák2, -a, mn. č. -ci muž. r. hovor. pejor. tulák, otrhanec;
    pren. zle, neporiadne oblečený človek
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

Tak ešte do tretice:

"I never really thought of you as a poetry person.“
    "Oh, I'm not. But if I recite one, I get to wear this poet's shirt. I like the sleeves.“
    "I don't think you should really be considering the sleeves.“

Už sa mi to v tom českom nechce hľadať, preložila som to takmer doslova, nie je v tom nejaký chyták, čo mi uniká?

Je poetry person básnik alebo milovník poézie?
  • Morgana
    Level 1
    príspevkov: 79
    Členom od: pred: 14 rok.

poetry person je podľa mňa milovník poézie. sleeves sú aj manžety, takže možno, že sa tým snaží povedať, že vtedy ľudia nenosili manžety (resp. sa zle rozumeli - jeden hovorí o rukávoch a druhý o manžetách)

...je protizákonné...
    ...čin spáchaný v nesúlade s právnymi predpismi....
    ...takže oprávnené...
    ...nevyhnutné....
    ...neohľaduplný...

"Pretože Medové labky otvárajú v sobotu o desiatej a vlúpanie a násilné vniknutie je protizákonné," vysvetlil Harry. "Povedal som ti to, Draco."
    "Protizákonné?! Definuj protizákonné."
    "Všeobecný výklad slova znamená 'čin spáchaný v nesúlade s právnymi predpismi' ."
    "To taktiež môže znamenať oprávnený. Máme námietku k robeniu niečoho, čo je nevyhnutné?"
    "Preformuluj to na 'neohľaduplný'. Majitelia spia hneď nad obchodom. Mohli by sme ich zobudiť."

Je skoro polnoc a mňa napadlo len toto... grin
  • Jimmi
    Main Admin

"To taktiež môže znamenať oprávnený. Máme námietku k robeniu niečoho, čo je nevyhnutné?"
    "Preformuluj to na 'neohľaduplný'. Majitelia spia hneď nad obchodom. Mohli by sme ich zobudiť."

Je skoro polnoc a mňa napadlo len toto... grin

17b668444b="Morgana"

Ten záver mi nesedí, ale inak slušný pokus. - prešla si k nevyhnutnému z oprávneného, to mi nesedí.
  • Morgana
    Level 1
    príspevkov: 79

mala som to preformulovať na opodstatnené, to by dávalo väčší zmysel, či?

oprávnený-opodstatnený->obe sa prekladajú ako justified (takže to má náväznosť na zákon)
  • Jimmi
    Main Admin

Tak už som múdrejšia:
    poet shirt je druh košele, inak pirátska košeľa s tými širokými rukávmi ....
  • Coretta
    Level 1
    príspevkov: 8

Nevím, jestli jste to už dořešily a hlavně, jestli bylo tohle převzato z češtiny do slovenštiny, protože občas se terminologie liší...
    Ale v angličtině používají kouzelnické peníze - galleons, sickles and knuts - a do češtiny to přeložili jako - galeony, srpce a svrčky - takže věta:
    "No more than a couple of knuts, anyway." by se přeložila zhruba jako "Každopádně ne víc, než pár svrčků.", což by samozřejmě znamenalo, že je to hodně levné, za pár haléřů, ale v povídce bych určitě použila termín z kouzelnického světa.. Ale netuším, jak je to přeloženo do slovenských knih... To by mě docela zajímalo, u vás ty peníze vůbec přeložené nejsou?