• Súhlasy k prekladom Watermelonsmellinfellon

Žiadosť poslaná 3.8.2026Hi Watermelonsmellinfellon! I'm writing on behalf of hpkizi.sk/hpfanfiction.cz, a Czech/Slova...

Jimmi pred: 2 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Treba napísať komentár pod poslednú kapitolu pred tými zablokovanými, potom ťa systém pustí ďalej.

solace pred: 3 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Ahoj, citam fallout, jsem registrovaná a u kapitoly 19-22 mi háže: Bohužiaľ, nemáte prečítanú (okomentovanú) predchád...

Misa pred: 3 týžd.
  • Hľadám poviedku Hledám povídky

Luci.e.n mala v pláne preložiť "Pet Project", ale ten oznam je starý už šesť rokov.Neviem o tom, že by tú kapitolovku...

solace pred: 2 mes.

Ahoj, nebyl Pet project i přeložený?

fido pred: 2 mes.
  • Trochu nostalgie harrypotter.cz 2005

Měl i úžasné fórko, které možná i někde dohledám archivované (bylo na potterweb.cz - který byl v podstatě web, co nav...

Blanch pred: 2 mes.

Hm, v tom čase som asi kúpila synovi prvé dva diely a ostali nepovšimnuté až do 2008... Ďakujem za upozornenie, nevi...

Jimmi pred: 3 mes.

2005 dokonce ještě není start, já jsem se na tomto webu registrovala nějak v lednu 2003 a hned jsem na něm vydávala s...

Blanch pred: 3 mes.
  • Dramione From Wiltshire, With Love

Osobně jsem příběh nečetla, jelikož nemám tak dobrou znalost angličtiny, ale přimluvila bych se též na překlad. Četla...

Dracomila1234 pred: 3 mes.

AI nie je dobrá na vyhľadávanie fanfiction poviedok. Často si vymýšľa, napríklad k správnemu názvu priradí nesprávneh...

solace pred: 4 mes.
Diskusné fórum
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

1. FOR THE LIFE OF ME je idiom, který znamená něco jako české 'za boha', např. "nemohu si za boha vzpomenout..."

2. UNDER THE WEATHER je spojení, které se používá, když se někdo cítí špatně, je nemocný, je mu nevolno.

3.spojení LET ME GET THIS STRAIGHT lze přeložit např. jako 'Tak abych v tom měl jasno'.

4. THAT SHIP HAS SAILED se používá, když už nějaký čas, nějaká příležitost apod. je pryč, už se nedá vrátit zpět.

5. spojení TAKE A WILD GUESS používáme, když si někdo 'jen tak tipne', řekne něco, co nemůže vědět jistě, ale jen tak to odhadne, jen tak to zkusí.

6. Když je něco 'JUST OFF THE TOP OF MY HEAD', není to přesné, promyšlené apod., je to tak, jak mě to právě napadlo.

7. GILTY AS CHARGED - toto spojení znamená, že je někdo zcela vinnen, používá se, když někdo přiznává, že je něco přesně tak, jak druhý říká a nesnaží se z toho vymluvit.

8. FOR WHAT IT'S WORTH je fráze, kterou používáme, když někomu chceme něco říct, o čem nevíme, jestli to má pro druhého nějakou hodnotu, nebo ne. Česky to můžeme říci několika způsoby, např. "jestli vás to zajímá', 'jestli vám to k něčemu bude' ale záleží hodně na kontextu. Lze to někdy také přeložit jako 'pro mě za mě' apod.

9. JOG one's MEMORY znamená 'oživit někomu paměť'.

10. KEEP sb IN THE LOOP znamená něco jako KEEP sb UP TO DATE, tedy udržovat někoho v obraze.

============================================

1. OUT OF THE BLUE - z ničeho nic, z nenadání, jako blesk z čistého nebe

2. DON'T SWEAT IT znamená, že si s tím člověk nemá dělat starosti, že se nemusí tak snažit, prostě to buď stihne nebo ne. Však on si poradí.

3. IN THE MIDDLE OF NOWHERE - na samotě, tam, kde lišky dávají dobrou noc

4. THE BALL IS IN MY COURT - teď je řada na mně (jako když se hraje tenis a míček je na mé polovině kurtu)

5. CHIVALRY ISN'T DEAD se dá přeložit jako 'gentlemani ještě nevymřeli'.

6. BEAT ME TO THE PUNCH - předběhl mě (doslova 'byl první u punče, porazil mě v závodu k punči')

7. FOR GOOD - na stálo

8. NO OFFENSE - neuražte se, ale...

9. BE OVER THE MOON znamená, že byla celá bez sebe (radostí), že byla nadšená. Protose sem hodí věta, že skoro 'plakala radostí'.

10. LONG SHOT se používá, když víme, že je na něco malá šance, ale stejně to zkusíme.

=============================================

1. BE OUT OF one's MIND/HEAD - zbláznit se (Ty ses snad zblánil! Nemůžeš pěstovat mariánku takhle na okně!)

2. COUNT ME IN - počítejte se mnou

3. GIVE sb THE BENEFIT OF THE DOUBT znamená, že i když máte o někom pochybnosti, spíše mu věříte.

4. MAKE sb's DAY - udělat někomu velkou radost. Tedy 'It made my day' - udělalo mi to strašnou radost, to mě dostalo...

5. TAKE A RAIN CHECK (on sth) znamená, že odmítnete nějakou pozvánku s nadějí, že ji přijmete jindy. Není to tedy úplné odmítnutí, pouze to, že to necháte na jindy.

6. No offense' znamená něco jako české 'neuraž se'. Druhý člověk na toto většinou odpovídá frází 'none taken', což znamená něco jako 'to je v pořádku', tedy že se neurazil.

7. FOR THE TIME BEING - prozatím

8. I KNEW BETTER (than...) se používá, když víte, že něco nemáte dělat a tedy to neuděláte. Zde tedy 'Byl jsem zlomen, ale věděl jsem, že nemůžu projevit svoje city.'

9. HAVE A THING FOR - být na (něco), zde tedy - 'vždycky byl na starší ženy'

10. 'don't sell yourself short' znamená 'nepodceňuj se'.

1. TO SWEETEN THE POT je spojení, které se používá, když ještě k něčemu něco přidáte, aby to bylo ještě atraktivnější

2. úplně jsem na to zapomněl - IT SLIPPED MY MIND

3. vůbec nic o mně nevíš = you don't know the first thing about me

4. IT COMES WITH THE TERRITORY = 'to k tomu patří'

5. BE IN THE DOGHOUSE znamená, že někdo to má u někoho rozházené.

6. RUN SOME ERRANDS - něco (si) zařídit

7. AT LARGE - na svobodě (používá se tehdy, když někdo uprchl a ještě ho nechytili)

8. do třetice všeho dobrého = third time's the charm

9. NO CAN DO se používá, když po vás někdo něco chce, a vy to nemůžete udělat.

10. TO HAVE SECOND THOUGHTS znamená, že si někdo už není tak jistý ve svém rozhodnutí, jako byl na počátku.

1. BLOW one's MINDse dá v hovorovém jazyce přeložit, jako že vás něco 'vzalo', něco vás 'úplně dostalo'.

2. GO FIGURE znamená víceméně to samé jako 'WHO WOULD HAVE THOUGHT' - koho by to napadlo. Používá se to často ironicky. Např. nějaký workaholik si stěžuje, že s ním žádná žena dlouho nevydrží, tak mu na to můžeme ironicky odvětit GO FIGURE!

3. DUTY CALLS - povinnosti volají

4. PULL A FEW STRINGS se používá, když je někdo v pozici, kdy může zařídit to, co obyčejný člověk nedokáže. Prostě dokáže 'zatahat za pár provázků', využije svého vlivného postavení.

5. HUMOR ME je spojení, které znamená něco jako 'udělej to pro mě', říkáme tím někomu, aby řekl či udělal něco, s čím nemusí souhlasit, ale je to něco, co způsobí, že my budeme mít radost, nebudeme se zlobit apod.

6. GET TO SECOND BASE je neformální americký idiom, který se používá, když se někdo dostane dále, co se týče sexuálního kontaktu s někým. GET TO FIRST BASE (dostat se na první metu) je např. že se políbí, GET TO SECOND BASE (dostat se na druhou metu) může být už např. sex. GET TO FIRST/SECOND/THIRD BASE se ale používá i jinak, než ve spojení se sexem. Může se jednat např. o obchodní vztah apod.

7. GO DOWN THAT ROAD se používá, když někdo něco dělá nějakým konkrétním způsobem. Např. I DON'T WANT TO GO DOWN THAT ROAD - do toho se pouštět nechci, to podstoupit nechci. Věta v této otázce: Proč by to měli Američané podstupovat znovu?

8. SOMEWHERE DOWN THE ROAD/LINE/TRACK znamená 'někdy v budoucnu', 'jednou'.

9. BE GOOD AND READY znamená, že je někdo zcela připravený na něco.

10. ON THE TIP OF MY TONGUE se používá, když máte něco na jazyku a ne a ne si vzpomenout.

1. BE OVER THE MOON - být radostí bez sebe (bude určitě radostí bez sebe, až bude mít malýho brášku nebo sestřičku)

2. FOR THE TIME BEING - prozatím (prozatím tu můžeš zůstat, ale slib mi, že si budeš hledat něco svýho).

3. IT BLEW MY MIND - naprosto mě to překvapilo, vážně mě to dostalo

4. IT MADE MY DAY - udělalo mi to ohromnou radost, dostalo mě to (ta jednička z písemky z dějepisu mě fakt dostala).

5. TAKE A RAIN CHECK používáme, když něco domluveného necháme na jindy. (Chěli jsme zajít na večeři, ale budeme to muset nechat na zítra.)

6. GO DOWN THAT ROAD - pouštět se do něčeho. Jedna dívka se tu ptá druhé, jestli si myslí, že si s Chrisem má vyjít n arande, a ta druhá jí říká, že ona už to zkusila (I'VE BEEN THERE) a že do toho se pouštět nemá, že to prostě není dobrý nápad.

7. BE IN THE DOGHOUSE - mít to rozházené (např. u manželky, přítelkyně, u rodičů apod.) Dotyčný tu říká, že moc dobře ví, jaké to je, mít to u přítelkyně rozházené, protože vždycky řekne něco, co jeho přítelkyni naštve.

8. I CAN'T FOR THE LIFE OF ME REMEMBER - nemohu si zaboha vzpomenout...

9. THAT SHIP HAS SAILED je spojení, které používáme, když už je na něco pozdě, doslova 'ta loď už odplula'. Dotyčný zde říká, že abyste mohli být prvotřídním muzikantem, je potřeba začít ve velmi útlém věku. Pro něho už je ale pozdě.

10. GO FIGURE bývá ironická poznámka, něco jako české 'kdo by to byl řekl'.