Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

• Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

Draco Potterovi: "You may have had him in your head, Potter, but he was in my home, killing and torturing people over my meat and potatoes, and there wasn't a damn thing I could do. I couldn't block him out the way you could."

V akom význame chápať to meat and potatoes? Je to idiom, ale nemyslí normálne, že nad svojím jedlom? Keď jedol?

meat and potatoes→mäso so zemiakmi
    meat and potatoes→to najdôležitejšie (prenesene)

meat and potatoes
    pl.n. Informal (used with a sing. or pl. verb)
    The fundamental parts or part; the basis.

Díky moc.
  • Jimmi
    Main Admin

the meat and potatoes (American informal)
    the most important or basic parts of something They stuck to the meat and potatoes of broadcasting - sports and news. (American informal)

podľa všetkého sa tento výraz používa s členom, takže asi to fakt bude to mäso so zemiakmi
  • ladyF
    Level 2
    príspevkov: 102
    Členom od: pred: 17 rok.

Určitě tím myslel to jídlo... že mučil lidi naokolo, zatímco on si vychutnával večeři
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291

...v prostřed obýváku, salónu, knihovny; zatímco jedl z mých zásob - tzn. seděl u mého stolu nad mým jídlem a u toho si klidně mučil lidi v prostřed mého domu...

Možná, žes ho měl v palici, Pottere, ale chápej, že on byl u mě doma, zabíjel a mučil lidi v prostřed obýváku - a já s tím nemohl zasraně nic dělat! Nemohl jsem ho prostě nevnímat, tak jako ty (tak jako někdo tady)...

Pozn.:
    over a cup of tea - nad šálkem čaje
    over my meat and potatoes - zatím co si posloužil z mého... apod.
  • Jimmi
    Main Admin

Skoro mi zabehlo. Odkiaľ to vieš? Ja som sa toho nahľadala. Určite to prerobím, je to skvelé.
  • Elza
    Level 3

Mnóó, 'over a cup of tea' jsem si našla a zbytek je odvozený z děje. Nepředpokládám, že když už se Voldemort k Malfoyovým nastěhoval, tak si nechal jídlo doručovat roznáškovou službou... I když, já bych to možná udělala: Malfoyům neradno věřit - co kdyby ho chtěli otrávit, že! tongue
  • Jimmi
    Main Admin

Lenže mne sa nedarí nájsť ani to over a cup of tea.' Ešte skúsim slovník doma. Díky moc. Mne ten význam došiel, len som nemohla nájsť správne slová.
  • Elza
    Level 3

Přiznávám se (bez mučení), že nejčastěji jako 'příruční slovník' používám Seznamu http://slovnik.seznam.cz/ - a to i když význam slova znám, ale potřebuju najít české synonymum. Občas jsou tam jasné 'minely', ale většinou je překlad poměrně inspirativní. K heslo 'over' je tam právě i 'over a cup of tea', dokonce hned na první stránce z devíti... :wink: Na deváté je třeba spojení 'be over' - také dobré počtení...