@Dobby Díky. Povedala by som ti, že s webnode je to rovnaké riziko, ale alternatíva asi nie je. Vlastné stránky (ako vo vlastnej správe) je ešte horšia nočná mora. Založila som ti tému, kľudne tam daj názov a odkaz, že dokonečné. Ak sú niektoré v stiahnutiach a nahodíš ich, treba upozorniť v komente pod tým. Zmením odkaz. Veľkú výdrž pri nahadzovaní.
lucy1988 ahoj tu Dobby, poviedky su v bezpeci u mna, len riesim kam ich presuniem, kedze webgarden vypli. Daj mi trochu cas, aby som to vyriesila a nasledne dam vediet, kde ich najdes.
Prosím prosím, máte někdo link na stránky, kde je Vanity od Wartcap? Prohledávala jsem Ostružinku a tam jsou jen 3 kapitoly. Nebo nemáte ji, prosím, v pdf na poslání? Dík.
Jinak pokud si někdo založí na AO3 účet a pošle mi přístupová hesla k němu, jsem ochotná po večerech nahrát obsah sama. Už jsem to takhle udělala za Adelaine a TruTru. Ty jsou mi ale blízké. Chápu, že každý mi přístupová hesla svěřit nechce. Ovšem bez nich to nejde, no.
Ještě stojí za zmínku. Normálně na AO3 může fanfikci nahrát jen autor fanfikce nebo autor daného překladu (s povolením předpokládám), nicméně s povolením správce archívu se lze zapojit do akce Open Doors a přesunout celý archív. Je to teda na dlouhé lokte, s bedrníkou takhle už měsíce "přesunujeme" Elysejský klíč a pořád nejsou všechny formality vyřešeny. Oni totiž podniknou kroky, aby autory všech fanfikcí kontaktovali a autoři proti tomu mohou protestovat, ale pokud se neozvou, předpokládá se jejich souhlas.
Nemá niekto nápad, ako by sa dalo preložiť slovo "transplacement"?
Aby som to uviedla do kontextu:
1. nemá to nič spoločné s fanfic prekladmi, tak sa ospravedlňujem, že to sem hádžem.
2. je to jeden zo spôsobov, akým politológ Samuel Huntington pomenováva zmeny politického režimu z jedného na iný (väčšinou z nedemokratického na demokratický) a) transformation - prerod b) replacement - výmena c) transplacement - premena
3. preklad som normálne čerpala z oficiálneho českého prekladu jeho knihy, ale môjmu školiteľovi sa tento preklad nepáči, jeho slovami: "„premeny“ sa mi nezdá ako vhodný preklad, treba porozmýšľať, transplacement je niečo ako presadenie jedného do druhého." Čo teda skutočne znie, že?
4. ešte som našla iný preklad v knihe iného autora (ktorý písal predtým, ako Huntingtona preložili do češtiny), ale to tiež príliš nezodpovedá školiteľovej výhrade. a) transformation - transformácia b) replacement - nahradenie c) transplacement - dohodnutý prechod
Prosím prosím, smutne koukám. :oops:
Level 1
príspevkov: 16
Členom od:
pred: 15 rok.
co tak konverzia alebo obrat alebo prenos ? nic ine ma nenapada...
1. prerody (transformation), v ktorých reformné krídlo starej elity prevažuje nad opozíciou a iniciuje zmeny režimu. Kľúčovou podmienkou úspechu je ochota opozície podieľať sa na procese aj ako slabší partner. 2. výmeny (replacement) nastávajú v situáciách, keď sú reformátori vo vláde slabí, alebo neexistujú, prevažujú zástancovia starých poriadkov, zatiaľ čo opozícia postupne získava na sile. Výmeny prechádzajú tromi fázami: zápas o pád režimu, pád režimu a spor o povahu nového režimu medzi bývalými opozičnými skupinami. 3. premeny (transplacement) vznikajú spojením dvoch predchádzajúcich typov a prichádza k nim, keď majú v opozícii umiernení prevahu nad radikálmi a vo vláde reformátori nad zástancami starých poriadkov. Medzi vládou a opozíciou musí byť nastolená rovnováha moci, keď ani jedna zo strán nedokáže poraziť tú druhú a obe vzájomne uznajú svoju legitimitu. V takom prípade prichádza medzi umiernenými a reformátormi k dohodám, pre ktoré je typická výmena záruk, napríklad ak vláda zaručí vypísanie volieb, či opozícia nestíhanie príslušníkov bývalého režimu.
Ono ten druhý alternatívny preklad, dohodnutý prechod, vychádza práve z popisu toho javu, len si nie som istá, či mi to školiteľ zožerie. V stredu idem na stretnutie, tak by som rada mala nejaké návrhy, aby nebrblal. Díky moc za všetky návrhy.
Na základě popisu bych dala přestavbu - je to pomalejší, postupný proces, na kterém se podílejí všichni. Podle mě to ten stav vyjadřuje mnohem lépe než přeměna - u ní vůbec není jasné, že se vychází ze základů, že se nejedná o náhlou změnu politického systému Dohodnutý přechod by také šel, určitě, popisuje to hezky.
JSark, netuším čo to prekladáš, ale našla som toto:
Na základě těchto tří vztahů pak Huntington modeluje tři obecné typy přechodu k demokracii, kterými jsou: transformace (transformation), nahrazení (replacement) a přesun (transplacement).
Ha, vidíš, zabudla som googliť. :evil: Nevadí, všetkým strašne ďakujem za návrhy, zoradím si ich a v stredu predhodím vlkom... :twisted: ... nie že by bol môj drahúšik-drakúšik školiteľ vlk, on je celkom fajn. Len dúfam, že kým dopíšem, tak nedostane rakovinu pľúc, lebo hulí ako cementárka. :roll: